Bentebing's Weblog

helt ukatalogisert

For noen uker siden fikk jeg boka Hjelp vi har fått hage! Alt man trenger å gjøre – og ikke gjøre – som nybegynner i hagen fra Pax forlag.  Boka er skrevet av Erik Sidenbladh og er oversatt fra svensk, noe som gjør at det er mange gjenkjennelige planter og klimatiske forhold for oss. Jeg synes hagebøker er digg! Jeg har en litt rufsete hage som jeg ikke er noe særlig flink med, men med vakre bøker blir jeg inspirert til hvertfall å gå ut og ta en titt på hva som kan gjøres – og noen ganger skjer det faktisk noe også.

Denne boka tror jeg faktisk kan få meg opp av sofaen fordi forfatteren har en hagefilosofi som han oppsummerer i noen innledende punkt. Disse faller i særdeles god smak hos meg : Ta vare på det som kommer opp, hvis det ikke er for stygt. Eller dette: Når det blir for kjedelig med hage, ta en pause og gjør noe annet. Toppers!

Boka er delt inn i  åtte nyttige kapitler, med små innledende betraktninger:

Hjelp 2Hjelp 3Hjelp 4

I noen kapitler kommer det forslag til planter. Forfatteren skriver om roser som er «alles» drøm – de er jo så vakre! Forslagene han kommer med forklarer det grunnleggende med de enkelte rosene og dette trenger virkelig både gamle og ferske hagedyrkere.

 

Jeg presenterte denne boka på biblioteket i vår bok- og strikkekafe og viste fram dette kapittelet med den plagsomme gjesten Iberiasneglen. Det utspant seg en ganske intens diskusjon om hvordan man best kunne kverke dem og ikke minst hvor grensen for sneglefritt område går i vårt lille område.

Hjelp 6Helt bak i boka er kapittelet Året rundt i hagen. En kortfattet beskrivelse av hva du kan gjøre hver måned for å ha en behagelig hage – uten altfor mye strev.

Dette er en flott bok! Det er en erfaren hageperson som står bak denne og han har nok møtt mange frustrerte hageeiere som har gitt inspirasjon til flere av kapitlene. I denne boka prøver han å sette mot i de som har fått en hage «midt i fanget» og han bygger ned frykten for å mislykkes. Det er mange gode råd og forslag til enkle løsninger. For uansett hvordan det ser ut til å begynne med –  det kan bli hage av det meste – bare med litt tålmodighet. – Det tar år å lage en hage – så da kan man jo gjerne ta det med ro og nyte arbeidet og ikke stresse – det gjør jo ikke naturen.

 

2 kommentarer om “Hjelp, vi har fått hage!

  1. astridterese sier:

    Vi skal flytte i neste måned og for første gang ha en liten hage. I tillegg en som befinner seg i en fjellskråning! Så bra at du skrev om denne boken i dag, for da vet jeg hva jeg trenger 🙂

    Liker

  2. Tusen takk for tips!!

    Dette er akkurat det mannen min trenger for å lage en brukbar hage til meg, hehe..

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: