Bentebing's Weblog

helt ukatalogisert

En liten hvit fjærI slutten av februar i 2014 lanserte Hordaland fylkesbibliotek E-lån og bibliotekene i Hordaland utenom Bergen fikk et nytt tilbud! Vi hadde ventet på at e-bøker skulle bli en del av tilbudet vårt og endelig var det der. Vi har reklamert for tilbudet og folk har kommet strømmende til biblioteket for å fikse lånekort, fått pinkoder, blitt opplært til å laste ned ting og tang man trenger for å ta denne tjenesten i bruk. Vi har kjøpt inn iPad og nettbrett slik at vi skal kunne hjelpe ved en mer «hands on» tilnærming og det viser seg at slikt kan være nyttig, for en ting er å kunne håndtere sin egen lesedings, en annen er å kunne vise hvordan den andre sorten fungerer…

Til og med vår nyoppstarta Bok- og strikkekafé har ikke vært uberørt av e-bok inntoget i biblioteket. En av de ansatte tok med seg sin egen iPad og demonstrerte hvordan man enkelt kunne laste ned e-bøker. Hvor lett det var å lese, sette bokmerke, notere, regulere tekst og lys og ikke minst hvor mange bøker man kunne låne på en gang, lett som bare det… Dessuten når man likevel har padda der, kan man jo se på YouTube og finne ut hvordan man pjoner, hakker og gimper…

Men så var det dette med litteraturformidlingen da… Blogg og bibliotek– bibliotekaren Thomas skriver om LibraryBox som kan være en måte å formidle på. Vi andre som ikke er fullt så netta, må kanskje gå veien om papirbøker og vise til at boka finnes og som e-bok?

Bibliotekene i Hordaland har gått inn i et felles konsortium for å få til dette med e-bok utlån og plutselig har vi flere eksemplar og vi har titler på e-bok som vi ikke har i papir – og der ja, møtte jeg meg selv i døra! Nå har jeg nettopp lest En liten hvit fjær av Jacqueline Winspear og denne boka har vi ikke på mitt bibliotek som papirbok, det er bok nummer to i en serie og vanligvis hadde vi kjøpt inn første bok og fulgt opp serien. Men hva gjør jeg her? Sender en e-post til biblioteket som kjøper inn? Ja, klart! Men så da? Dette er en slik hendelse at jeg må gå litt i meg selv og prøve å finne en måte å formidle min begeistring (ja, for dette var kos å lese) – kanskje ved å bruke henvisninger til alternative titler? Slik som: Likte du Damenes detektivbyrå nr.1 eller bøker av Louise Penny eller Agatha Christie, da vil du sikkert like En liten hvit fjær kosekrim med den unge, effektive Maisie Dobbs som etterforsker og hennes trofaste assistent Billy Beale. Tiden er rett etter første verdenskrig og traumene etter krigens herjinger er på ingen måte leget. Det hele er passe spennende og om det forkommer mord er det et «pene mord» – som en av våre lånere forklarte det.

Men så var det dette med formidlingen. Når lånere spør etter bøker er vi nøye med å si at den også finnes som e-bok . Vi reklamerer høylydt om hvor praktisk dette tilbudet er når man reiser på ferie – ingen tunge bøker i bagasjen. Men så er det denne følelsen av papir, bla og «holde hardt i boka når det blir spennende… – det er liksom et uslåelig argument for papirboka…

Ett år etter har jeg fortsatt ikke det store svaret på formidling av e-bøker, men livet side om side e og p – ? Hvorfor ikke?

2 kommentarer om “E-bok lesing og omtale av En liten hvit fjær

 1. bentebing sier:

  Vi bruker litt tid på å veilede folk med ulike nedlastingsproblem, men e-bøker er en super løsning for oss som MÅ være helt sikre på at vi har nok å lese når vi reiser på ferie f.eks. Bildet er faktisk tatt på vei opp mot Håøytoppen på Flatøy. Tusen takk for kommentar:-)

  Liker

 2. Tine sier:

  I Bergen har vi som du vet hatt dette tilbudet en stund, og jeg begynte å bruke ebokbib i april 2013. Jeg var begeistret først, men merker at det blir ikke så ofte jeg benytter meg av dette tilbudet. De to siste bøkene jeg har reservert har jeg ikke greid å åpne en gang, så noe krøll har det vært på linjen et sted. Kanskje det bare er meg som må øve meg litt 🙂 Lykke til med lesing og formidling.
  Studerte utsikten min fra stuevinduene og ser at jeg ser baksiden av de fjellene du har i topp-bildet ditt 🙂

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: