Bentebing's Weblog

helt ukatalogisert

bloggbilder - 1Denne boka av Henning Mankell har jeg sett i biblioteket sine hyller i mange år. Den kom ut i 2006 og flere av lånerne har sukket henført når de har snakket om denne. Jeg har lest andre bøker av Mankell, men aldri grepet til denne – uvisst av hvilken grunn. Nå har Henning Mankell derimot forlatt oss for alltid og det har kommet ut en ny bok med Fredrik Welin i hovedrollen og da var det naturlig å starte med begynnelsen, selv om Svenske gummistøvler er en frittstående roman. Jeg ble som mange av lånerne på biblioteket ganske betatt av Italienske sko. Den er melankolsk, bittersøt og gir noen nydelige bilder av natur og mennesker i naturen som er herlige å lese. Legen Fredrik Welin bor i huset til besteforeldrene sine i den svenske skjærgården. Han har bodd der i tolv år og isolert seg mot omverdnen etter at han gjorde en fatal amputasjonsfeil. Han fikk en advarsel, men han har aldri klart å erkjenne at det var hans feil og har heller aldri tatt et oppgjør med denne hendelsen. De eneste han har kontakt med er postmannen Jansson, som er en hypokonder og kystvaktskipperen Hans Lundman som bistår med litt hjelp når det trengs. En dag når han er ute for å ta sitt daglige morgen bad, ser han en skikkelse stå på isen med en rullator. Øyeblikkelig vet han at det er Harriet, kjæresten hans som han forlot for over tretti år siden. Hun har kommet tilbake for å kreve at han oppfyller løftet han en gang ga til henne om å reise til et tjern og svømme i det. Fredrik oppdager at Harriet er alvorlig syk og antakelig snart vil dø. Sammen legger de ut på reisen som forandrer Fredrik for alltid og som fører han til den hittil ukjente datteren sin.

Gjennom tilbakeblikk får vi langsomt vite hva som har skjedd med Harriet og datteren, men denne reisen gjør og at Fredrik tør å ta kontakt med kvinnen han feil-amputerte. Dette møtet gir livet hans en helt ny retning.

Det er en flott bok! Mankell var en forfatter som får landskap og mennesker til å stå levende fram. Han er krimforfatter, men han skal heller ikke glemmes for barnebøkene sine og som sagt de som ikke er i krimsjangeren. Bøker som dette går ikke ut på dato.

2 kommentarer om “Italienske sko

  1. bentebing sier:

    Flott at jeg kunne hjelpe deg litt! Jeg synes at man faktisk er litt avhengig av å ha lest Italienske sko for å få utbytte av Svenske gummistøvler. Mankell hadde jo med å legge igjen små hilsner fra tidligere bøker inn i romanene sine. Takk for kommentar!

    Liker

  2. Tine sier:

    Først nå når jeg er midt i Svenske gummistøvler så jeg din omtale av denne boken. Jeg leste den da den kom ut, og likte den godt, men kunne ikke for mitt bare liv huske handlingen. Takk for hjelpen! Nå er jeg midt i oppfølgeren og koser meg med gjensynet med Fredrik Welin 🙂

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: