Bentebing's Weblog

helt ukatalogisert

Det er forfatteren Ali Smith som har skrevet denne boken om maleren Francesco del Cossa som levde på 1400-tallet og om den unge jenta George som lever i våre dager. Hva har de med hverandre å gjøre? Boken begynner med en person som gjennom en slags virvelvind kommer gjennom tiden til vår tid. Det er Francesco del Cossa som kommer for å se bildet sitt på nasjonalgalleriet. Gjennom glimt får vi kjennskap til hans eller er det hennes liv(?). Ali Smith skriver at Francesco er en jente som faren kler ut slik at hun kan utvikle seg som maler. Hun lever som jente helt til moren dør, men faren som er steinarbeider vil gi henne et yrke som hun kan leve av og hun bandasjerer seg slik at hun skal se ut som en gutt. Hun blir lærling hos den store Cosimo Tura og får etterhvert arbeide med freskene til den store villaen/palasset Palazzo Schifanoia. På nasjonalgalleriet får hun øye på George som sitter og betrakter bildet hennes og hun følger etter henne. Hun forundrer seg over at hun sitter og ser ned i et «vindu» som viser bilder.

George/Georgia har nettopp mistet sin mor og sørger dypt og inderlig over henne. Broren Henry er yngre, men sliter også, faren har fordypet seg i alkoholen slik at han slipper å føle noe som helst. George må hver uke gå til mrs Rock for å snakke om sine følelser, hvordan hun har det, men det skjer ikke så mye mellom dem. Moren til George var svært begeistret for Francesco del Cossa og bestemmer seg for å ta med George og broren til Italia for å se på maleriene. Det er det siste de gjør sammen før moren dør seinere på året. George vil fortsette morens vaner, hun danser litt omkring hver dag og hun går på museet for å se på bildet av denne maleren som moren var så begeistret for. Men kan man bringe et annet menneske tilbake ved å gå inn i denne personens vaner? Sorg markerer seg på så forskjellige måter og veien til aksept kan være kronglete.

Dette er en interessant roman. Jeg ble så nysgjerrig på hvem maleren Francesco var og jeg ble så beveget av Georges sorg og hennes veier ut av den knugende sorgen. Ali Smith er en god forfatter som viser overraskende sider ved samfunn og menneskeliv. Jeg kan bare anbefale denne boka og andre hun har skrevet. De finnes på biblioteket, ta turen innom – det skal jeg gjøre!

6 kommentarer om “Begge deler

 1. bentebing sier:

  På stedet mil er en finurlig bok, vi hadde en artig diskujon i litteraturgruppa… Her er referatet fra samtalen http://nordhordlandlitteratur.blogspot.no/2015/06/man-trenger-ikke-ga-over-bekken-etter.html
  Lykke til med lesingen!

  Liker

 2. Ja, jeg likte Autumn veldig godt, den kommer forresten ut på norsk til våren! Jeg har På stedet mil liggende og er spent på den, det kan virke som det er litt delte meninger om den?
  Jeg skal også forsøke å begrense bokkjøpene litt, har blitt flintere men det går nesten ikke en måned uten at jeg har kjøpt. Dog sjelden jeg kjøper en bok til full pris.

  Liker

 3. bentebing sier:

  Likte du Autumn? Jeg ser fram til å lese den, men venter på at den kommer på biblioteket for nå prøver jeg å beherske bokinnkjøpet…. Ja, jeg synes Ali Smoth er en god forfatter, hun har et interessant blikk på personene sine og situasjonene hun setter dem i. Takk for kommentar!

  Liker

 4. bentebing sier:

  Ja, denne er spennende og så inderlig godt skrevet. Jeg leste På stedet mil med litteraturgruppa mi og det var en god hjelp for noen bøker er det nesten nødvendig å ha noen å snakke seg gjennom boka med. Jeg håper du ikke gir opp Ali Smith, men prøver en gang til;-) Takk for kommentar!

  Liker

 5. Husker jeg ble helt oppslukt av denne romanen! Det var mitt første møte med Ali Smith og siden har det blitt flere. Jeg har lest «Autumn» på engelsk og har bestilt «Winter» og ser frem til den. Kjekt å høre at du likte denne og andre bøker hun har skrevet.

  Liker

 6. Tine sier:

  For et spennende plott! Denne kunne jeg tenke meg å lese, men jeg vet jeg har lagt vekk en bok av denne forfatteren for noen år siden… Takk for lesetips Bente!

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: