Bentebing's Weblog

helt ukatalogisert

Denne boken fikk jeg av Silke forlag og med en gang tenkte jeg at denne skal jeg vente med å lese til nærmere jul, men siden vårt publikum på biblioteket allerede har begynt å spørre etter julebøker – og det er mindre enn tre måneder til jul – og jeg trengte en liten pause fra The Forsyte Saga, så var tiden inne for litt avslappende lesing. Det er nettopp det denne boka er: lett, småmorsom og en bok som jeg kan anbefale til noen som trenger en pause. Det er Magnhild som er hovedpersonen, en dame med mann, to barn, lav selvtillit, problematisk forhold til søsteren og en gjeng svært gode venninner. Det er julebrevet fra den «vellykkede» lillesøsteren som setter handlingen i gang og får Magnhild og venninne i gang med sin aksjon – ærlige julebrev. Ja, det skal jo være «ærlighet med kjærlighet» som en av venninnene sier, men denne gode intensjonen er det ikke alle som overholder. Det de ikke forutser er strømmen av likesinede som har fått mer enn nok av glansbildebrev og ikke minst medieinteressen som denne aksjonen fører med seg.

Som sagt det er lett og til dels morsomt, men for meg ble det også litt masete og Magnhild som hovedperson ble i grunnen ikke noen virkelig person, men heller forfatterens talerør for sitt prosjekt: nei, til forherligende julebrev og – hvis jeg skal være snill; problematiske  søskenrelasjoner. Søsterrelasjonen blir det orndet opp i på en svært så enkel måte, for meg var ikke den delen av romanen helt troverdig, da var det mer moro med julebrevaksjonen, her humret jeg opptil flere ganger. Nå har det vært forsket på julebrevtradisjonen og ikke minst de masseproduserte julebrevene der vi lekser opp alle familiens seire gjennom året og det er dette fenomenet forfatteren tar tak i. Det er vel og  bra men, jeg sitter igjen med en følelse av at dette har jeg lest før,  – ja det oppleves rett og slett ikke som så veldig originalt. Men som sagt: skal du slappe av, hvorfor ikke lese denne?

8 kommentarer om “Julebrevpikene

 1. bentebing sier:

  Kosebøker skal en ikke tulle med! Jeg er ganske delt ndg Julebrevpikene for det er morsomt, men ikke såååå morsomt heller.

  Liker

 2. Ingalill sier:

  Hmmm, jeg synes også dette høres kjent ut, kanskje er det bare formelen der man skal være morsom med å skrive motsatt av gjengse tradisjon. LItt som Potensgiverne, der vi fniste til gamle damer og sexhint.
  Men jeg har trua på kosebøker, når jeg en gang setter igang med Forsyte skal jeg gardere meg med en bunke pikebøker.

  Liker

 3. bentebing sier:

  Hvis Forsytene blir too much, er denne en god pausebok, men nærmere jul passer den nok enda bedre.

  Liker

 4. Gråbekka sier:

  Gleder meg til å bli underholdt av denne mellom alle de andre bøkene jeg leser:) Skal prøve å vente til desember med å lese den, men jeg er stadig å ser på den så det er spørs om jeg greier å vente så lenge:)

  Liker

 5. bentebing sier:

  Jeg hadde begynt på Forsytesagaen på engelsk og det gikk så tregt, så jeg tok denne og vips var Forsytene igjen interessante 🙂 pauser i lesingen skal man ikke undervurdere! Det hjalp vel og at jeg fant ut at biblioteket hadde en gammel utgave på norsk… jeg har nå begynt på bok tre Til leie og regner med å lande den i tide til bloggingen. Håper jeg…

  Liker

 6. bentebing sier:

  Ja, vi er forskjellig og heldigvis for det! Selv om jeg ikke lo så voldsomt så står jeg fast på at om man vil slappe av så vil denne funke helt fint!

  Liker

 7. Jeg har også fått boken fra forlaget, men er litt usikker på om jeg skal lese den. Det er andre underholdningsromaner som frister mer hvis jeg først skal velge noe enkelt, og det du skriver her bekrefter inntrykket jeg fikk da jeg småleste i den.

  Artig dette med de skrytende julebrevene, for jeg fikk et julebrev en gang som avslørte alle detaljer om hva som hadde skjedd da faren i familien hadde blitt kastet på dør av moren etter å ha vært utro med en yngre kvinne. Og da mener jeg alle detaljer. Jeg hadde foretrukket et falskt skrytebrev, for å si det sånn.

  Liker

 8. Solgunn sier:

  Ååå – jeg sendte inn anmeldelse på den på nå i helga. Jeg likte den nok mye bedre enn du gjorde, for jeg jo så høyt og så lenge og så indelig at jeg mente at dette var reneste lykkepillen! Men sånn kan det gå, man er forskjellig!

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: