Bentebing's Weblog

helt ukatalogisert

Sommerlys og så kom natten er en av bøkene jeg har lest bejublende omtaler av. Den måtte leses og etter litt venting på biblioteket kom den endelig – og for en fryd! Jeg har ikke lest noe av Jón Kalman Stefánsson tidligere, men det må det bli en forandring på!

Sommerlys er en slags kollektivroman, der fortelleren introduserer oss for en bygd på vestkysten av Island. Det er bygdas innbyggere som blir presentert og det er deres liv og tilknytningspunkter som driver romanen framover. Vi hører om fabrikkdirektøren som redder fabrikken fra nedleggelse før han plutselig og uten noen synlig grunn begynner å drømme på latin, interessere seg for stjernehimmelen samt gamle bøker om emnet skrevet på latin. Han setter hus og hjem, jobb og familie overstyr og flytter inn i et gammelt hus der han stirrer på stjernene. Vi hører om Jonas som motvillig blir politimann, men helst vil male fugler og vi hører om bonden Benedikt som lever så utrolig ensom sammen med hunden sin, han møter kjærligheten og mister den igjen på en forferdelig måte.

Det er så poetisk og vakkert skrevet at min stakkars husbond stadig var offer for: Hør her, jeg må bare lese dette…

Tidligere i år leste jeg Songbok for hesten av Arne Ruset, en bok som også er poetisk og vakker, kanskje noe mer burlesk enn denne, men det poetiske grepet ligner veldig.

Sommerlys og så kom natten beskriver et samfunn i endring, et samfunn der verden utenfor bygdas grenser kommer mer til syne, men likevel en avgrenset verden der man kjenner hverandre på godt og vondt.

Jeg vil virkelig anbefale denne boken, en nytelse å lese! Andre som har skrevet om boka er Tine

7 kommentarer om “Sommerlys og så kom natten

 1. bentebing sier:

  Jeg leste en anmeldelse i Klassekampen av denne og den ble ikke omtalt som en av de sterkeste bøkene hans. Den er jo ganske løst sammenvevd så den faller nok ikke i samk hos alle. Takk for kommentar!

  Liker

 2. Jeg leste denne i sommer men veldig i rykk og napp men jeg fant ikke tonen med den, jeg skal lese den på nytt før jeg skriver omtale og heller lese den mer i ett og se om det kan ha vært det som gjør det eller ikke. Forfatteren skriver godt men det var altfor mange personer involvert etter mitt syn, men jeg får se når jeg har lest igjen.

  Liker

 3. bentebing sier:

  Ja, den var en god leseropplevelse! Takk for kommentar!

  Liker

 4. bentebing sier:

  Gjør det, Brit! Den er kjempefin! Takk for kommentar.

  Liker

 5. Tine sier:

  Ja var ikke denne herlig så vet ikke jeg, veldig kjekt at du likte den, og takk for lenke!

  Liker

 6. Brit Holmberg sier:

  Den har jeg lyst til å lese!

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: